Project “geen gast maar collega”.

Wat houdt het project in.

Met subsidie van de gemeente Utrecht start dit schooljaar op OBS de Pantagrijn het project “geen gast maar collega”. Het project is een samenwerking tussen Stichting Kunstbikken en OBS Pantarijn. 3 kunstenaars van verschillende disciplines zullen elk 3 maanden een atelier betrekken in de school, lesgeven aan kinderen en docenten, adviseren in leerlijnen voor kunsteducatie en zelf werk maken in het atelier. Op OBS de Klim in Lunetten loopt het project al een aantal jaar en is ook in 2018 weer begonnen met een nieuwe kunstenaar. Sinds 2018 heb ik de stichting Kunstbikken over genomen van Victor Fredriks.

Ben je ook geïnteresseerd in zo’n project bij jou op school. Wil je meer weten of zo’n project ook kan op jou school en hoe je subsidie moet aanvragen, mail of bel mij.

Ik ben zelf als eerste kunstenaar op de Pantarijn begonnen met het inrichten van het atelier in de school. Op de eerste na de vakantie heb ik het het team van de Pantarijn een workshop  gegeven over orde en chaos.

Korte samenvatting van de projecten van de verschillende groepen.

Groep 1,2,3: Zie jij wat ik zie.

Het ging bij deze groepen vooral om verzamelen, sorteren, experimenteren: werk wat je hebt gemaakt weer gebruiken om nieuw werk te maken.

Stokjesklevers

Ze wonen in het bos, zitten vast aan een stokje, maar zien er iedere keer anders uit. Een zoektocht naar de vorm, de kleur en de achtergrond van de stokjes klevers.

 

Een eigen wereld bouwen

Groep 4/5 naar aanleiding van de kunstenaar Hundertwasser

Er is een wereld gebouwd naar aanleiding van een schilderij van Hundertwasser. Iedere les is er iets nieuws aan het decor toegevoegd, dieren, voorwerpen, achtergrond, geluid en een verhaal. Dit alles komt samen in een filmpje. Hierbij hebben samenwerkingsopdracht en individuele opdrachten zich afgewisseld.

Groep 5/6 naar aanleiding van de kunstenaar Hans op de Beeck

Deze klas is in 4 groepen verdeeld. Iedere groep bouwt een wereld, een decor binnen een kleur. Hoe zou een wereld eruit zien als alles rood is?

Naast het creative proces waren samenwerken, afspraken maken en eigen verantwoordelijkheid nemen een belangrijk onderdeel .

Zie hier de afsluitende film

 

 

Groep 7/8

Hoe werkt dat met lijnen en punten?

Kan je een tekening maken als je niet kunt tekenen…. ja dat kan.

Verschillende tekenopdrachten waarbij er alleen lijnen en punten gebruikt mochten worden om een werk te maken en diepte te creëren.

Tweede helft van de periode hebben ze in groepen zelf een project/werk geformuleerd, ontworpen en uitgevoerd.